Mercator: Oštar pad neto dobiti u prvom kvartalu zbog PDV-a u Hrvatskoj i kretanja dinara

Bez autora
May 15 2012

Grupa Mercator u prvom je kvartalu ostavrila 676,1 milijun eura čistih prihoda što je 3,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit iz poslovanja iznosila je 19,5 milijuna eura, a čista dobit 700 tisuća eura. To je znatno manje od čiste dobiti u lanjskom razdoblju koja je iznosila 10,18 milijuna eura. Negativno je na potrošnju utjecalo povećanje PDV-a u Hrvatskoj, a poslovanje su obilježili negativni makroekonomski učinci, prije svega kretanje tečaja srpskog dinara i veća platežna nedisciplina koja utječe na veleprodajne aktivnosti. Dodatno, troškove su opteretile cijene energenata i nekih strateških sirovina. Ostvareni prihodi na razini skupine predstavljaju 22,8 posto planiranih prihoda za cijelu ovu godinu. To je u skladu s međugodišnjom dinamikom jer je prvi kvartal u trgovinskoj djelatnosti najizazovniji.

Mercator: Oštar pad neto dobiti u prvom kvartalu zbog PDV-a u Hrvatskoj i kretanja dinaraGrupa Mercator u prvom je kvartalu ostavrila 676,1 milijun eura čistih prihoda što je 3,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Dobit iz poslovanja iznosila je 19,5 milijuna eura, a čista dobit 700 tisuća eura. To je znatno manje od čiste dobiti u lanjskom razdoblju koja je iznosila 10,18 milijuna eura. Negativno je na potrošnju utjecalo povećanje PDV-a u Hrvatskoj, a poslovanje su obilježili negativni makroekonomski učinci, prije svega kretanje tečaja srpskog dinara i veća platežna nedisciplina koja utječe na veleprodajne aktivnosti. Dodatno, troškove su opteretile cijene energenata i nekih strateških sirovina.

Ostvareni prihodi na razini skupine predstavljaju 22,8 posto planiranih prihoda za cijelu ovu godinu. To je u skladu s međugodišnjom dinamikom jer je prvi kvartal u trgovinskoj djelatnosti najizazovniji.

Prihodi iz prodaje u Sloveniji ostali su na istoj razini kao u istom lanjskom razdoblju dok su se prihodi na stranim tržištima, unatoč negativnim tečajnim razlikama, povećali 9,5 posto zaslugom strateških povezivanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik